Eleverna har blandade åsikter om skolmaten

Hermods Gymnasiums matsal i anrika Villa Medici

Skolmaten har alltid varit ett omtalat ämne inom skolor i Sverige. Eleverna är de viktigaste personerna i anknytning till denna fråga. Jag har talat med några elever från Hermods gymnasium och diskuterat om skolmaten. 

Jag är på väg från Hermods gymnasium till matsalen medici som ligger fint belägen i medicinarekårens byggnad ett stenkast från skolan. Nästan alla elever flockas utanför skolan och tar tre olika vägar till matsalen. Ungdomarna som tror de är coola går igenom en trädgård som ligger bredvid matsalen, några går åt höger och andra åt vänster. Alla vägar verkar gå till Hermods matsal.

Jag ställer mig i kön in till matsalen och får träffa gymnasieelever från alla årskurser från Hermods. Det går snabbt i kön och eleverna slevar upp sin mat på tallrikarna. Matsalen är mer eller mindre full men jag hittar en plats vid en tjej som heter Tarah Tahvili och sätter mig bredvid henne. Hon äter med stor aptit med ett leende på läpparna.

Jag tycker att maten vi får i bamba är helt suverän. Från förra leverantören fick vi mycket mat som var mer eller mindre oätlig men skolfood har lyckats jättebra med maten. Jag tycker verkligen om att det finns fler valmöjligheter såsom pasta och även att leverantören skolfood har lyckats med den vegetariska delen.

Tarah tycker dock att det finns en viss förbättringspotential. Maträtterna kan komma i konstiga kombinationer och är även emellanåt smaklösa. Hon tycker dessutom att namnen på maträtterna på matsedeln inte passar in med de maträtterna vi äter då till exempel Fiskgratäng Provence egentligen är en vanlig simpel fiskrätt.

För att ta reda på hur mycket pengar Hermods gymnasium lägger på elevernas skolmat mailar jag Suah Nilsson rektor på skolan. Suah kunde inte kommentera huruvida mycket pengar Hermods lägger på eleverna men enligt skoltidningen #Hermods från 2016 kostar en skollunch i genomsnitt cirka 10 kr per elev.

I Sverige har vi idag ett mångkulturellt samhälle vilket leder till många olika matvanor. I alla skolor i Sverige och även i Hermods Gymnasium finns det personer med olika bakgrund och olika religioner. Det finns många ungdomar med muslimsk bakgrund där dem äter halalkött. Jag fick höra av tre tjejer med olika bakgrund där en av tjejerna åt vegetarisk mat men gärna skulle vilja ha halalslaktat kött.

Jag skulle vilja att bamba hade halalkött eftersom det är det enda köttet jag kan äta. Nu kan jag bara äta den vegetariska maten som jag tycker är ganska enformig och tråkig.

Enligt tjejerna skulle det innebära att skolmaten skulle bli bättre om man serverade mer av olika maträtter från olika kulturer. Man skulle kunna ha en vecka med mat från olika länder varje dag för att variera maten. Även att fler av de standardrätterna som serveras skulle istället passa fler kulturer.

Jag gick runt inne på Hermods gymnasium och träffade Ida Boström och Johanna Hallinger i uppehållsrummet. Jag frågade tjejerna om vad dem tycker om bamba och diskussionerna blev långa. Johanna är vegetarian och pratade därför mycket om den delen. Hon nämnde även en händelse om den vegetariska maten.

Eftersom jag är vegetarian skulle äta vegetariskt men det var tydligen slut. Dem erbjöd mig fisk istället men eftersom jag är vegetarian äter jag inte fisk. Killen som jobbade på Skolfood sa att jag skulle få vänta i 50 minuter om han skulle fixa ny vegetarisk mat till mig. Jag började lektionen om 30 minuter och fick då ingen mat alls.

Tjejerna var annars nöjda med maten och tyckte att skolfood hade gjort ett bra jobb genom att servera både sallad, pasta och huvudrätt.

Matleverantören skolfood har under 20 års tid levererat drygt 30,000,000 måltider till flera hundratals skolor runt om i Sverige (skolfood, 2017). Några av skolfoods kök är KRAV-certifierade vilket innebär hög krav på maten. Skolfood tänker på miljön genom att följa flera olika kriterier.

För att nämna några delar:

  • Vi har åtagit oss att delar av våra inköp skall vara KRAV eller Ekologiskt. För tillfället har vi ca 14% av våra råvaror på denna nivå och kravet är att denna siffra skall ökas varje år. Till alla våra skolor levererar vi bl a ekologisk mjölk, såväl som dryck som i tillagning enligt Skolfood.

Skolfood har kökspersonal som har gått en utbildning för KRAV dem har även chaufförer som har utbildats i EKO-körning. Dem använder sig av närodlade och säsongsvarierande grönsaker och försöker i övrigt arbeta för leverans av närodlade produkter. En självklarhet för skolfood är källsortering för matrester, papper, papp, metall glas och plast.

Men frågan är om dessa aspekter gör att elevernas förväntningar uppnås. Faktum är att det alltid kommer finnas delade åsikter när det gäller skolmaten.

Linn Johansson och Nara Kalid i SA16A delar samma åsikt om maten i bamba. Dem tycker att maten är bra och att den nya leverantören har visat sina framfötter. Enligt Linn och Nara fanns det inte mycket negativt med skolmaten. Om dem var tvungna att välja något negativt var det att brödet tog slut snabbt. Även att maten skulle kunna vara mer kryddad då den är ganska smaklös.

Trappan till matsalen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *