Så dyr blir din student

 

Studenten är idag en viktig händelse i en ung persons liv. Men någonting som många missar är hur dyr den faktiskt blir. Bara studentmössan kan lätt kosta över tusenlappen. Självklart så finns det saker som du kan tänka på för att inte spendera alla sparpengar. För elever som oroar sig för student kostnaderna och känner att ens familj inte har råd så finns det stipendier att söka.

Jag sätter mig ner vid ett bord inne på Le pain francais med Alice Schönfelder och Astrid Sandgren som gick i Sa14B på Hermods och tog studenten förra året. Vi sätter oss bekvämt i tre stycken vinröda sammetsfåtöljer vid ett runt bord. Runt oss är det fullt med kunder som pratar och skrattar. Doften av nymalet kaffe och parfym fyller rummet. Jag och Astrid med varsin baguette och med Alice med en sallad. Vi pratade om vad de tyckte var bäst med deras student.

Astrid — “Balen var helt jävla underbar.”

Alice —  “Flaket var roligast. Alla var på så glatt humör och hade nog druckit en del. Det var jättebra stämning.”

Samtalsämnet gick snabbt in på hur dyra deras studenter var och på hur mycket pengar både de och deras föräldrar la på allt runt studenten.

Astrid — “Bara balklänningen kostade runt 4000 kr.”

Alice — “Bland det dyraste var nog maten och alkoholen.”

Genomsnittskostnaden för att ta studenten ligger över 16 000 kr enligt en artikel i Expressen (9/5-16). Men det går att sparar en hel del pengar bara man tänker efter.  Det finns även stipendium som man kan söka om det är så att man inte har pengar så att det räcker eller om du skall täcka alla kostnader själv. Dessa stipendier finns i tre olika slag och erbjuds av Kungl- och Hvitfeldtska stiftelsen. Ett relevant stipendium för elever i Göteborgs stad kan vara Stiftstipendium, detta kan ges ut till en elev som går på gymnasium i Göteborg och Bohus län utanför landskapet. Det ligger på 8 000 kr och går till elever i årskurs 2 och 3. Dessa 8 000 kr skulle då kunna täcka hälften av kostnaden av en genomsnittlig student. Regler för detta är att eleven skall ha mindre pengar i plånboken och självklart att eleven skall vara känd för sitt goda uppförande och visa goda  planer för framtiden.

Det finns även utbildningsstipendium som även kallas “Tillfällig belöning”. Detta ges ut som uppmuntran för hårt arbete och goda kunskaper till elever endast i årskurs 3. Detta ligger på 15 000 kr och skulle säkert kunna täcka hela kostnaden för din student. Sedan har de även Schillerskt stipendium som ges ut till elever som kanske inte har samma ekonomiska förutsättningar och av uppmuntran förtjänt elev som håller på med sina gymnasiestudier i Göteborg. Detta ligger på 5 000 kr och är alltså lite mindre än de andra men skulle ändå kunna betala för en stor del av din student kostnad.

Dessa stipendier kan vara en stor hjälp till elever som har sämre ekonomiska förutsättningar med tänk på att det är inget att förvänta sig utan du själv måste ta tag i det och ansöka.

Bild från arkivet. Astrid Sandgren och Alice Schönfelder på deras student 9 juni 2017.

Enligt både Alice och Astrid så var deras balklänningar det dyraste köpet, båda kostade runt 4000 kr. De båda sa även att det självklart går att spara pengar på flera moment.

Alice — “ Det smarta är ju att kolla om någon vän är bra på smink eller hår istället för att bränna flera hundra på en salong. Man kan även låna både klänningar och skor.”

Astrid — “Man ska inte gå in i affären och tänka att man ska köpa en dyr och exklusiv klänning utan bara leta efter någon man tycker om, det finns billiga som kanske passar dig bättre än de dyrare. Man ska även tänka på att inte ta massa onödiga detaljer och fina material på studentmössan, du kommer bara använda den en gång i några få timmar.”

Den stora frågan som många ställer sig är nog om studenten är värd alla pengar som de flesta lägger på kläder, smycken, mat, studentmössa osv. Både Alice och Astrid tyckte att deras studenter var dyra men de höll även med varandra om att studenten och allting runt var värd dessa pengar.

Astrid — “Jag ångrar inte att jag har köpt någonting.”

Alice — “Det är en stor livshändelse, det är viktigt att inte missa någonting. Gör den minnesvärd.”

Astrid Sandgren     

Alice Schönfelder

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *