Varuautomaten skapar missnöje bland elever och personal

Varuautomaten på Hermods skapar debatt. Foto: Elin Björkman

 

På Hermods Gymnasium i Göteborg finns det en varuautomat som innehåller läsk och godis. Både eleverna och rektorn är lite skeptiska över utbudet. Rektorn ser positivt på att ändra utbudet då nyttigare alternativ är bättre för elevernas koncentration.  

Jag sätter mig runt ett bord precis vid en vägg i uppehållsrummet med Emelie Jönsson från SA15A. Det är ovanligt tyst och tomt, nästan lite spöklikt. Så strax som intervjun har kommit igång, hörs röster, det låter som om elever har satt sig en bit bakom. De börjar nästintill överrösta våra röster, vi har svårt att höra vad vi själva säger. Vid ett bord lite längre bort sitter det ett gäng tjejer, de pratar om att det borde finnas ett café på skolan.

– Det finns fyra personalrum på skolan, varför inte göra ett av de till ett litet café.

Kort därpå börjar jag prata med Emelie Jönsson om den varuautomat som finns på skolan.

Emelie påstår att det positiva med automaten är att man snabbt kan få något att äta mellan lektionerna, för att lättare kunna få energi. Emelie säger även att det kan handla om att slippa behöva ta sig längre sträckor som till t.ex ICA eller Coop.

Rektor Suah Nilsson hävdar också att det är en bit och ta sig till olika butiker.

Det finns en varuautomat på skolan, vad är anledningen till att den finns?

– Det har tidigare elever i årskurser önskat att den ska vara där och har velat ha ett litet komplement här eftersom att det är en liten bit att gå och handla andra saker. Vi har ingen omedelbar närhet till någon kiosk, det är egentligen cafeterian på universitetet, Pressbyrån och nere på Avenyn som är det närmaste, men att man ville ha något litet här ifall man blir hungrig på en kort rast.

Suah säger att hon inte har hört mycket åsikter kring automaten. Hon säger att vissa har tyckt att det varit ett enformigt utbud med för mycket onyttigt, medans vissa andra har sagt att det varit tvärtom.

Emelie Jönsson påstår att det finns delar med automaten som skulle behöva förändras.

Om du skulle få välja att förändra något med automaten vad skulle det vara?

– Det är framförallt att den inte fylls på så ofta. Det tar snabbt slut. Det är många som har problem med att varorna sätts fel i automaten, så att man betalar och sen kommer det inte ut. Den sitter fast i automaten istället.

Enligt Emelie finns det för mycket sötsaker i automaten. Hon ger exempel på att det finns läsk och godis. Hon säger att hon påverkas lätt av socker, det som händer för henne när hon äter något sött är att hon går upp lätt i energi men sedan dippar hon. Det som också nämns är att hon kanske gick till automaten för att hon var hungrig eller behövde energi. Emelie hävdar att det blir som en motsatt effekt till det hon egentligen ville ha. För hennes del hade det underlättat om det fanns någon frukt eller smörgås att köpa. Emelie tänker även på hälsan, just för hennes del mår hon dåligt av att äta sött.

I automaten finns det choklad, knäckebröd, läsk och bubbelvatten med varierande smaker. Ibland finns det även chokladbollar.  

Suah Nilsson säger att det kan vara en nackdel att ha ett nyttigare utbud. Hon hävdar att hon tror sig veta vad den bakomliggande orsaken är till att det inte finns till exempel mackor eller frukt i automaten. Hon påstår att det kan vara för att företaget har haft lättare för att sälja godis och läsk. Hon är även lite osäker på vad som egentligen finns för utbud. Suah säger att om eleverna önskar ett annat sortiment kommer det säkert gå att fixa med företaget. Hon säger att det är som ett catering sortiment. Suah påstår också att de ser det positivt med nyttigare alternativ. Hon säger även att det gärna får finnas lite trevligare alternativ men att det gärna kan vara nyttigt, som t.ex, drickyoghurt, kvarg eller keso. Suah påstår att det kanske inte är möjligt att ha detta i en automat med tanke på utgångsdatum, men även att det ska fungera att glida ner. Hon har nämligen hört att den låser sig ibland och då är det viktigt att alla delar kommer fungera.

På andra större gymnasieskolor i Sverige har de caféer. På Huddinge gymnasium, en större gymnasieskola utanför Stockholm, har de ett café som erbjuder nyttigare alternativ som smörgåsar, frukt och yoghurt.

Emelie Jönsson gillar tanken med ett nyttigare alternativ men det finns även nackdelar med det.

Varför hade det varit bättre med nyttiga alternativ?

– Det är mer passande med nyttigt, sen vet jag inte hur många som hade köpt av det. Det kanske blir dyrare också. Automaten är inte billig heller och då hade en frukt kanske kostat mycket mer. Då kanske det egentligen är mer värt att ha med sig egen frukt eller macka om man är medveten om att man behöver energi på dagen.

Trots nackdelarna med ett nyttigare utbud, håller rektor Suah Nilsson med om att ett nyttigare alternativ hade varit en god idé.

– Nu har inte jag tittat i automaten på länge så jag kan inte yttra mig om det, men det är en önskan från våran sida. När vi hade automat på Rangängsgatan, vet jag att Chris som jobbar med företaget var här och försökte förbättra sortimentet för att det var ett tag då det endast fanns godis och cola i automaten. Det skulle blivit mer yoghurt och kanske lite knäckebröd eller frukt. Det är egentligen inget som jag lägger någon jättestor mörda på utan det är mer att har man någon åsikt så kan man komma till mig eller till Micke som brukar sköta kontakten med företaget om man önskar att det fanns ett annat utbud, säger Suah Nilsson.

Hade det varit bättre för eleverna med nyttigt innehåll i automaten?

– Det tror jag absolut att det hade varit, ju nyttigare desto bättre. Maten är en jätteviktig del av det som gör att vi orkar plugga och koncentrera oss för att hålla fokus så ju mindre socker och raffinerat mjöl desto bättre är det. Vi vill gärna att det ska vara ett nyttigare innehåll i automaten.

Enligt företaget Kiosk 24 Seven erbjuder de att mottagaren och företaget tillsammans ska få bestämma vad som ska placeras i automaten. Med detta menas att företaget och Hermods Gymnasium tillsammans bestämmer efter behov och önskemål.

Suah Nilsson påstår att hon kan tänka sig att de valde just Kiosk 24 Seven för att Hermods och Academedia har ett så kallat ramavtal. Hon tror även att det kan bero på att det inte finns många företag som håller på med en verksamhet med just den inriktningen.

Innan Emelie Jönsson går vidare till sin lektion hoppas hon på ett bättre utbud för att öka koncentrationen, både för henne men även för andra.  

–  Det är så att man inte kan arbeta utan energi och det vet jag att många lärare också nämner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *